Az alapítvány alapítói:
- Barabás Józsefné
- Györgyéné Geiger Angéla
Az alapítvány székhelye:
- 6239 Császártöltés, Kossuth u.1.
Az alapítvány kuratóriumának tagjai:
- Dóráné Heibl Anikó – elnök
- Ledniczky László
- Lovasi Attiláné
- Stadlerné Csányi Éva

Iskolánk tanulói megnéztek osztálykereten belül egy előadást a tejfogyasztás jótékony hatásairól, majd a következő napokban különböző tejtermékeket kóstolhattak. Mindenki kapott tejet, kakaót, madártej ízű tejet, Flört réteges epres joghurtot és túró rudit.
Schobert Norbi küldött iskolánk tanulóinak egy rövid videót, amelyben a helyes táplálkozásról és a rendszeres sportolás fontosságáról beszélt. A kisfilm megtekintése után minden tanuló szénhidrátcsökkentett Update pizzaszeletet kapott.
Kovács Lázár az egészséges életmódról tartott előadást diákjainknak, majd megkóstolhatta mindenki az általa készített vad vetrecét quinoával és zöldségekkel. Előadásában szó volt az okostányérról, a helyes táplálkozásról. Lázár séf bevonta a gyerekeket is interaktív bemutatójába, sőt ajándékokkal jutalmazta jó válaszaikat. Megmutatta, hogy lehet izgalmasabb egy-egy zöldség íze különböző öntetekkel. Az előadás és ételkóstoló után Lázár minden osztállyal fényképezkedett, sőt aláírásokat is osztogatott.
A gyerekek megnéztek egy kisfilmet a sajtkészítés folyamatáról, majd ötféle sajtot kóstolhattak meg: Mizo Anikó sajt, Mizo márványsajt, Mizo trappista sajt, Mizo edámi sajt, Mizo Oázis füstölt tömbsajt volt a tálcákon. A diákok bátran kóstolták meg az új ízeket.
Tejtermékekből készült desszertek készültek iskolánkban, amit jóízűen fogyasztottak el diákjaink. Készült teljes kiőrlésű túrós-sós rúd, TK túrós pogácsa, túrós pite, gyümölcsös joghurt házi granolával. A desszertek elkészítésében segítségünkre voltak lelkes szülők és nagymamák, a császártöltési sütőasszonyok, de a diákok is sütöttek technikaórán, illetve az osztályfőnökökkel is ügyeskedtek.
November 2-án dietetikus tartott előadást az egészséges életmódról minden osztályban. Az alsós osztályokban a téma a következő volt: Táplálkozási piramis: vagyis miből mennyit együnk egy nap? A felsős tanulóknál a makro tápanyagokról beszélt a táplálkozási szakember. A diákok érdeklődve figyelték a dietetikus által összeállított PPT bemutatókat.
Dietetikus tartott előadást a tanulóknak a teljes kiőrlésű kenyerekről, kihangsúlyozva a fehér kenyér és a teljes kiőrlésű kenyér összetevői közti különbséget. Ezután minden tanuló egy Molkekorn zsemlék kapott. Az ezt követő napokban pedig különböző fajta egészségesebb kenyeret kóstolhattak a gyerekek különböző feltétekkel. Volt búzacsírás-rozsos kovászos kenyér szalámival és sajttal, búzacsírás kovászos kenyér mézzel, teljes kiőrlésű búzakenyér körözöttel. A gyerekek bátran próbálták ki az új ízeket.
A Menő Menza pályázat keretén belül a teljes kiőrlésű termékekről hallgattak meg a gyerekek egy kis előadást, majd kóstolót is kaptak a Vadkert Pékségnek köszönhetően: teljes kiőrlésű szilvalekváros levél, teljes kiőrlésű zsemle/kifli, burgonyás-fokhagymás zsemle és teljes kiőrlésű burgonyás pogácsa volt a kínálat. Megmutattuk a diákoknak, hogy az egészséges életmód elveit követve sem kell lemondaniuk a péksüteményekről, hanem azok egészségesebb változatát választhatják, és már akkor is tettek valamit az egészségükért.
A Menő Menza pályázat keretén belül tanulóink tésztasalátát készítettek friss zöldségekkel. A gyerekek osztályfőnökük irányításával darabolták a zöldségeket. A saláta elfogyasztásával a rendszeres zöldségfogasztásra ösztönöztük a tanulókat. Beszélgettünk a zöldségek változatos elkészítési módjáról és azok szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásairól is.
Mit (t)egyek, hogy egészséges legyek? címmel rajzpályázatot hirdetett az iskolai alapítvány, melyre sok szép rajz érkezett. A rajzok rajzórán és otthon készültek el. A sok szép munkából kiállítást szerveztünk, és azokat mindenki megtekinthette az iskola folyosóján. A díjazottakat értékes gyümölcskosarakkal és oklevéllel jutalmaztuk meg. A többi versenyző emléklapot és müzliszeletet kapott.
Minden osztály osztályfőnökével gyümölcssalátát készített. Kicsik és nagyok is lelkesen darabolták a friss gyümölcsöket, majd elfogyasztották az elkészült vitaminbombát. Munka közben szó esett a rendszeres gyümölcsfogyasztás fontosságáról, a gyümölcsök vitamintatalmáról is.
2021. szeptember 24-én sportnapot és halászléfőző versenyt szerveztünk a pályázat keretén belül, ugyanis az egészségtudatos életmód kialakításához nemcsak a helyes táplálkozás, de a rendszeres sport is szükséges. Ezen a napon a mozgásé volt a fő szerep. Közös futással indítottuk a napot, ezzel csatlakoztunk a Magyar Diáksport Napjához is. A bemelegítő tornán a gyermekeken kívül lelkes szülők és pedagógusok is részt vettek. Ezután váltóversenyek, hétpróba, sport activity és olimpia kvíz következett. Közben a szülők főzték meg minden osztálynak a hallevet, amivel célunk a halfogyasztás népszerűsítése volt. Egy horgász kollégánk a halfogyasztás fontosságáról is beszélt a gyerekeknek, és arra ösztönözte őket, hogy fogyasszanak rendszeresen halat, kiemelve annak előnyeit. A gyerekek a nap folyamán friss gyümölcsöt is kaptak. Ez a nap a sport megszerettetéséről, a mozgás öröméről szólt, és nagyon jó hangulatban telt el.
Dietetikus tartott előadást tanulóinknak a magvak vitamintartalmáról és javasolt fogyasztásáról. Az előadás után minden tanuló Mogyi termékcsomagot kapott. Az előadást több részletben tartottuk meg, betartva a vírushelyzet miatti óvintézkedéseket.
A pályázat keretén belül ismét lehetőség van dietetikai konzultációra, azonban a járványhelyzetre való tekintettel ebben a tanévben online módon. Táplálkozással kapcsolatos kérdéseikkel forduljanak dietetikusunkhoz, Rákóczi-Kállai Juliannához. Elérhetősége: 06 70 638 03 71.
1. nap
A Mini chef 2. tábor első napján ismertettük a szülőkkel és a gyerekekkel a heti programot, majd az egészséges életmód tábor résztvevőivel egy közös reggeli zenés tornán vettünk részt. A főzés elkezdése előtt megbeszéltük a gyerekekkel a legfontosabb konyhai szabályokat, és szó volt a konyhai eszközök használatáról, illetve különböző főzési-sütési technikákról is. Tízórai után 3 csoportban álltunk neki a sütésnek. A csoportok körforgásszerűen minden állomáson tevékenykedtek. Pedagógusaink elméleti oktatást is csempésztek a gyakorlatba. A sütögetés közben megismerhették tanulóink a különböző lisztfajtákat is. Az elkészült pékárukat a gyerekek jóízűen fogyasztották el. Ebéd után kézműves foglalkozást tartottunk: a tanulókkal beszéltünk az okos tányérról, majd mindenki elkészítette a saját okos tányérját. Utána csatlakoztunk a másik tábor délutáni programjához: megnéztük a Mogyi Bajai Judo Club bemutatóját, és aktívan részt vettünk a játékos sportfeladatokban is. E program után uzsonna és jókedvű játék követett.
2. nap
A Mini chef 2. tábor második napját is zenés reggeli tornával indítottuk. Tízórai után csatlakoztunk az egészséges életmód táborozóihoz, izgalmas karate bemutatón vehettünk részt, majd ügyességi játékok következtek. A keddi napon a leveskészítés elsajátítása volt a fő feladat. 3 csoportban 3 különböző levest készítettek a gyerekek pedagógusok irányításával: megtanulták, hogy kell főzni gyümölcslevest, tejlevest, és hagymakrémleves is készült. Főzés közben pedagógusaink felhívták a táborozók figyelmét a rendszeres zöldség-, és gyümölcsfogyasztásra, azok jótékony hatásaira. Az ebéd és a megfőzött levesek elfogyasztása után délután a játéké volt a főszerep. Új játékokat mutattunk be tanulóinknak, amiket örömmel játszottak.
3. nap
A Mini chef 2. tábor harmadik napján a zenés reggeli torna és a tízórai után a fűszerek kerültek a középpontba. Az első állomáson a levendula kedvező hatásairól beszélgettünk a gyerekekkel. Az iskola előtti téren friss levendulát is szedtünk, majd mindenki készíthetett egy levendulazsákot, amit textilfilccel dekorált, és szárított levendulával töltött meg. A második állomáson fűszereket kellett felismerni a táborozóknak, majd ezek felhasználásáról is esett szó. A harmadik állomáson fűszernövényeket ültettünk, amit mindenki hazavihetett. A negyedik állomáson friss citrommal és mentával ízesített limonádét is készítettek a tanulók, amit jóízűen fogyasztottak el a nagy hőségben. Délután úszni mentek a gyerekek, iskolánk testnevelő tanára játékos vízi feladatokkal tette színesebbé a fürdőzést.
4. nap
A Mini chef 2. tábor negyedik napját ismét mozgással kezdtük. A tízórai elfogyasztása után az egészséges köretek közül mutattunk be néhányat a kis séfeknek. Az első állomáson tésztasaláta készült friss zöldségekkel. A második állomáson bulgursalátát, a harmadik állomáson pedig almás brokkolisaláta készítettek. Minden állomáson nagy hangsúlyt fektettünk a mindennapos zöldségfogyasztás fontosságára. Diákjaink szívesen fogyasztották el az újdonságokat. Ebéd után a Teleházban a gyerekek kipróbálhatták a floorballt és dartsot, ami nagyon tetszett nekik. Ezt követően zöldségekkel, gyümölcsökkel, főzéssel kapcsolatos feladatokat oldottak meg csoportokban a gyerekek.
5. nap
A Mini chef 2. tábor utolsó napján desszerteket készítettünk a gyerekekkel: nagy lelkesedéssel készítették el a gyümölcssalátát és a dinnyés sütit, amit utána jóízűen fogyasztottunk el. A pénteki napon csatlakoztunk az egészséges életmód tábor programjaihoz is, részt vettünk Zsilinszky Bianka hiphoptánc óráján, majd megnéztük Sűrü Fx Tamás utcai focista bemutatóját. Délután az egész hét eseményeit örökítettük meg plakátokon, végül a táborzáró rendezvényünkön uzsonnával vártuk a szülőket, testvéreket. A résztvevők ajándékba kaptak egy receptgyűjteményt a héten elkészített ételekből, egy fakanalat és egy müzli szeletet.
1. nap
Az Egészséges életmód tábor 2. első napján ismertettük a szülőkkel és a gyerekekkel a hét programját. Zenés reggeli tornával indult a nap, majd a tízórai után az informatika teremben az egészséges életmóddal kapcsolatos feladatokat oldottak meg a gyerekek pedagógus irányításával a wordwall.net oldalon. (Pl. egészséges – egészségtelen ételek, italok szétválogatása, kvíz egészséges táplálkozással kapcsolatban). Ezután a védőnő látogatott el a diákokhoz, hogy ebben a témában bővítse tanulóink ismereteit, majd gerinc- és lúdtalptornát végeztek a gyerekek. Ebéd után a helyes táplálkozás kapcsán az okostányérról beszélgettünk. A nap hátralevő részében a mozgásé volt a fő szerep, a dzsúdósok bemutatójuk után izgalmas feladatokkal mozgatták meg a nebulókat.
2. nap
Az Egészséges életmód tábor 2. második napján a zenés reggeli torna és a tízórai után a Teleházban karate bemutatón vettünk részt, ami rendkívül izgalmas játékkal zárult. Ezután a könyvtárban egy jógaoktató - Taner Gabriella - mutatta be nekünk a jóga alapjait. Ebéd után úszni vittük a diákokat, testnevelő tanáraink érdekes játékokkal próbálták kedvet csinálni ehhez a sportághoz.
3. nap
Az Egészséges életmód tábor 2. harmadik napján a megszokott zenés reggeli torna és tízórai után a fogápolásról volt szó. Ebben a témában segítségünkre volt Ráczné Knapig Rita fogászati asszisztens, aki az előadás után ajándék fogkrémmel lepte meg a gyerekeket, és a táborozók még fogkefét is kaptak. A fogmosás kvíz után a tisztálkodásról beszélgettünk a gyerekekkel egy tanulságos mese megtekintése kapcsán, majd elsajátítottuk a helyes kézmosást is dalok segítségével. Ebéd után lovagolni mentünk Kecelre, volt, aki többször lóra ült.
4. nap
Az Egészséges életmód tábor 2. negyedik napján a reggeli torna és tízórai után három csoportra osztottuk a tanulókat. Az egyik csapat a Teleházban tánctanár irányításával sajátított el társastánc alaplépéseket: keringőt, csacsacsát, szambát. A másik csoport floorballt játszott, a harmadik csapat pedig dartscal töltötte az időt. 40 perc után a tanulók helyszínt váltottak. Ebéd után activity parti következett: sportágakat kellett elmutogatni, lerajzolni, illetve körülírni. Utána híres magyar sportolókat kellett felismerni tanulóinknak, végül focival kapcsolatos szabályokra kérdeztünk rá.
5. nap
Az Egészséges életmód tábor 2. utolsó napján a tízórai után Zsilinszky Bianka tartott a gyerekeknek hiphoptánc órát, majd a tanulók egy koreográfiát is elsajátítottak. Utána megnéztük Sűrü Fx Tamás utcai focista bemutatóját, aki a vállalkozó kedvűeket néhány trükkre is megtanította, sőt beszélt a freestyle foci fajtáiról, és ebben a sportágban elért eredményeiről is. Ebéd után meghallgattuk egy falubeli paralimpikon - Szabó Sándor - érdekes beszámolóját is a kajak-kenuról és a paralimpiáról. 3 D gyümölcsöket készítettünk, közben beszégettünk a gyümölcsökben található vitaminokról. Felelevenítettük a hét eseményeit, beszélgettünk a rendszeres sportolás és az egészséges táplálkozás fontosságáról. Végül a táborzáró rendezvényünkön uzsonnával vártuk a szülőket, testvéreket. A résztvevők ajándékba kaptak egy limonádés bögrét és egy müzli szeletet.
1. nap
A Mini chef 1. tábor első napján ismertettük a szülőkkel és a gyerekekkel a heti programot, majd az egészséges életmód tábor résztvevőivel egy közös reggeli zenés tornán vettünk részt. A főzés elkezdése előtt megbeszéltük a gyerekekkel a legfontosabb konyhai szabályokat, és szó volt a konyhai eszközök használatáról, illetve különböző főzési-sütési technikákról is. Tízórai után 3 csoportban álltunk neki a sütésnek. A csoportok körforgásszerűen minden állomáson tevékenykedtek. Pedagógusaink elméleti oktatást is csempésztek a gyakorlatba. A sütögetés közben megismerhették tanulóink a különböző lisztfajtákat is. Az elkészült pékárukat a gyerekek jóízűen fogyasztották el. Ebéd után sajnos a tervezett Vörös-mocsár túra elmaradt az előző napok nagy esőzései miatt, így csatlakoztunk a másik tábor délutáni programjához: táplálékpiramis készítettünk, majd megnéztük a Mogyi Bajai Judo Club bemutatóját, és aktívan részt vettünk a játékos sportfeladatokban is. E program után uzsonna és jókedvű játék követett.
2. nap
A Mini chef 1. tábor második napját is zenés reggeli tornával indítottuk. Tízórai után a keddi napon a leveskészítés elsajátítása volt a fő feladat. 3 csoportban 3 különböző levest készítettek a gyerekek pedagógusok irányításával: megtanulták, hogy kell főzni zöldséglevest, paradicsomlevest, és fokhagymakrémleves is készült. Főzés közben pedagógusaink felhívták a táborozók figyelmét a rendszeres zöldségfogyasztásra, azok jótékony hatásaira. Az ebéd és a megfőzött levesek elfogyasztása után délután a játéké volt a főszerep. Új és már régen elfeledett játékokat mutattunk be tanulóinknak, amiket örömmel játszottak.
3. nap
A Mini chef 1. tábor harmadik napján a zenés reggeli torna és a tízórai után a fűszerek kerültek a középpontba. Az első állomáson a levendula kedvező hatásairól beszélgettünk a gyerekekkel. Az iskola előtti téren friss levendulát is szedtünk, majd mindenki készíthetett egy levendulazsákot, amit textilfilccel dekorált, és szárított levendulával töltött meg. A második állomáson fűszereket kellett felismerni a táborozóknak, majd ezek felhasználásáról is esett szó. A harmadik állomáson fűszernövényeket ültettünk, amit mindenki hazavihetett. Napközben friss citrommal és mentával ízesített limonádét is készítettek a tanulók, amit jóízűen fogyasztottak el a nagy hőségben. Délután úszni mentek a gyerekek, iskolánk testnevelő tanára játékos vízi feladatokkal tette színesebbé a fürdőzést.
4. nap
A Mini chef 1. tábor negyedik napját ismét mozgással kezdtük. A tízórai elfogyasztása után az egészséges köretek közül mutattunk be néhányat a kis séfeknek. Az első állomáson spenótfőzelék készült, Magdi tanár néni beszélt a spenót jótékony hatásairól is. A második állomáson tésztasalátát készítettünk friss zöldségekkel. Egyre divatosabb mostanában a bulgur és a kuszkusz, ezért esett a választásunk a harmadik állomáson e köretek megismertetésére friss zöldségekkel tálalva. Diákjaink szívesen fogyasztották el az újdonságokat. Ebéd után a ligetben folytattuk a programokat, itt zöldségekkel, gyümölcsökkel, főzéssel kapcsolatos feladatokat oldottak meg csoportokban a gyerekek. A Teleházban közös sportversennyel (egészséges életmód tábor résztvevőivel) zártuk a csütörtöki napot.
5. nap
A Mini chef 1. tábor utolsó napján desszerteket készítettünk a gyerekekkel: nagy lelkesedéssel készítették el a gyümölcssalátát, a dinnyés sütit és a sárgarépatortát is, amit utána jóízűen fogyasztottunk el. A pénteki napon csatlakoztunk az egészséges életmód tábor programjaihoz is, megnéztük Sűrü Fx Tamás utcai focista bemutatóját, és meghallgattuk egy falubeli paralimpikon érdekes beszámolóját is a kajak-kenuról. Délután az egész hét eseményeit örökítettük meg plakátokon, végül a táborzáró rendezvényünkön uzsonnával vártuk a szülőket, testvéreket. A résztvevők ajándékba kaptak egy receptgyűjteményt a héten elkészített ételekből, egy fakanalat és egy müzli szeletet.
1. nap
Az Egészséges életmód tábor 1. első napján ismertettük a szülőkkel és a gyerekekkel a hét programját. Zenés reggeli tornával indult a nap, majd a tízórai után az informatika teremben az egészséges életmóddal kapcsolatos feladatokat oldottak meg a gyerekek pedagógus irányításával a wordwall.net oldalon. (Pl. egészséges – egészségtelen ételek, italok szétválogatása, kvíz egészséges táplálkozással kapcsolatban). Ezután a védőnő és a háziorvos látogatott el a diákokhoz, hogy ebben a témában bővítsék tanulóink ismereteit, majd a védőnő gerinc- és lúdtalptornát mutatott a gyerekeknek. Ebéd után a helyes táplálkozás kapcsán táplálékpiramist készítettünk. A nap hátralevő részében a mozgásé volt a fő szerep, a dzsúdósok bemutatójuk után izgalmas feladatokkal mozgatták meg a nebulókat.
2. nap
Az Egészséges életmód tábor 1. második napján a zenés reggeli torna és a tízórai után a tisztálkodásról beszélgettünk a gyerekekkel egy kisfilm megtekintése után, majd a helyes kézmosást tanultuk meg dal és kisfilm segítségével, végül szókereső játékot játszottunk. Ezután a könyvtárban egy jógaoktató mutatta be nekünk a jóga alapjait. Érezhető volt a jóga pozitív hatása, az óra végére a zsibongó gyermekek teljesen lenyugodva hagyták el a könyvtár épületét. Ebéd után úszni vittük a diákokat, testnevelő tanáraink érdekes játékokkal próbálták kedvet csinálni ehhez a sportághoz.
3. nap
Az Egészséges életmód tábor 1. harmadik napján a megszokott zenés reggeli torna és tízórai után a fogápolásról volt szó. Ebben a témában segítségünkre volt Ráczné Knapig Rita fogászati asszisztens, aki az előadás után ajándék fogkrémmel lepte meg a gyerekeket, és a táborozók még fogkefét is kaptak. A fogmosás kvíz után iskolánk tanulója, Lei Balázs jött el hozzánk. Balázs asztalitenisz magyar válogatott, többszörös országos bajnok, és számos nemzetközi eredménnyel is büszkélkedhet. Izgalmas beszámolóját és bemutatóját szájtátva hallgatták - nézték a gyerekek, majd a vállalkozó kedvűek játszhattak is vele. Ebéd után lovagolni mentünk Kiskőrösre, volt, aki többször lóra ült.
4. nap
Az Egészséges életmód tábor 1. negyedik napján a reggeli torna és tízórai után két csoportra osztottuk a tanulókat. Az egyik csapat a Teleházban tánctanár irányításával sajátított el társastánc alaplépéseket: keringőt, csacsacsát, szambát. A másik csoport eközben az iskolában 3 D gyümölcsöket készített, szamóca, körte és alma készült. Kreatívkodás közben a gyümölcsfogyasztás fontosságáról is beszélgettek a résztvevők. 1 óra után a tanulók helyszínt váltottak. Ebéd után activity parti következett: sportágakat kellett elmutogatni, lerajzolni, illetve körülírni. Utána híres magyar sportolókat kellett felismerni tanulóinknak, végül focival kapcsolatos szabályokra kérdeztünk rá. Az elméleti rész után sportversenyen mérhették össze erejüket a táborozók.
5. nap
Az Egészséges életmód tábor 1. utolsó napján a reggeli testmozgás után megnéztük Sűrü FX Tamás utcai focista bemutatóját, aki a vállalkozó kedvűeket néhány trükkre is megtanította, sőt beszélt a freestyle foci fajtáiról, és ebben a sportágban elért eredményeiről is. Tízórai után az egész hét eseményeit örökítettük meg plakátokon, beszélgettük a hét programjairól, a megismert sportágakról, a testmozgás fontosságáról. Ebéd után meghallgattuk egy falubeli paralimpikon - Szabó Sándor - érdekes beszámolóját is a kajak-kenuról és a paralimpiáról. Végül a táborzáró rendezvényünkön uzsonnával vártuk a szülőket, testvéreket. A résztvevők ajándékba kaptak egy müzlis tálat és egy müzli szeletet.
(2019. szeptember 01. – 2019. december 31.)
Az EFOP-1.8.5-17-2017-00307 azonosítószámú, Egészséges életmód népszerűsítése és bemutatása a császártöltési általános iskolában című projekt 2019. szeptember 1-én indult a Császártöltési Bánáti Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulói számára. Már az évnyitón tájékoztattuk a pedagógusokat, diákokat és szüleiket a projekt 1 éves programtervéről.
1. Ismeretterjesztő programok az egészséges táplálkozás jegyében
Iskolánk 164 tanulója szeptemberben kitöltött egy, a mindennapos táplálkozási szokásokat felmérő kérdőívet, melynek dietetikus által történt kiértékelése és rögzítése megtörtént, majd tájékoztattuk a szülőket és gyerekeket a felmérés eredményeiről. Intézményünkben dietetikust alkalmazunk a projekt ideje alatt, aki szaktanácsadással segíti a hozzá fordulókat, illetve a táplálkozási problémával küzdő gyerekeket és szüleiket.
Igyekszünk bővíteni a gyerekek egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteit is. Így a dietetikus az 1. mérföldkő alatt a következő osztályokban tartott előadást:
1. osztály, 2019.10.24.: A konyhai eszközök biztonságos használatának elsajátítása
2. osztály, 2019.10.24.: Konyhai higiénés ismeretek fejlesztése
3. osztály, 2019.12.05.: A helytelen táplálkozással összefüggő betegségek
2. Ivókút létrehozása
Iskolánk udvarán 2 kültéri ivókutat helyeztünk el, ezzel ösztönözve a tanulókat a megfelelő folyadékfogyasztásra.
3. Szemléletformálás az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése érdekében
Szeptemberben elhívtuk iskolánkba Juhász Adrient, a Jóban-Rosszban színésznőjét, aki a helyes táplálkozásról beszélt tanulóinknak, kiemelve a gyümölcsfogyasztás fontosságát. A kicsiket gyümölcsökről szóló versekkel szólította játékra, míg a nagyobbaknak a vitaminforrásokról beszélt. Ezután a gyerekek gyümölcsöt és 100 %-os gyümölcslevet kóstolhattak.
Decemberben került sor arra az előadásra, ahol a folyadékfogyasztás fontosságáról beszélt dietetikusunk gyermekeknek és szülőknek, felhívva a figyelmet a magas cukortartalmú üdítők és energiaitalok káros hatásaira. Ezután gyümölcsleveket, magas vitamintartalmú sűrítményeket kóstolhattak a jelenlevők. A megrendelt 100 %-os gyümölcsleveket a gyerekek több részletben fogják még megkapni.
Minden tanteremben elhelyeztünk egy-egy plakátot, melyek az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódnak. Ezeken az inspiráló képek mellett találó idézetek is olvashatók. Bízzunk benne, hogy nap mint nap látva ezeket a plakátokat a cukor és csoki helyett gyümölcs, zöldség kerül a diákok kezébe.
Minden hónapban kétszer egészséges tízórait biztosítunk iskolánk tanulóinak. Megmutatjuk nekik azt, hogy a hagyományos szendvics helyett milyen alternatívák léteznek még. Így a gyerekek kaptak: tavaszi salátát, töltött paradicsomot, tzatzikit, gyümölcssalátát, töltött padlizsánt, sütőtököt, frissen facsart narancslevet teljes kiőrlésű péksütivel, kaszinótojást salátával, korpás kiflivel, szőlős-sajtos, zabfasírtos falatkákat, gyümölcsös túrókrémet. Nagyon várják az újdonságokat, nyitottak az új ízekre.
4. Eszközfejlesztés az egészséges táplálkozás, illetve az étkezési kultúra fejlesztése érdekében
A pályázatnak köszönhetően az étkezésekhez szükséges edényzetet szereztünk be: poharakat, bögréket, evőeszközöket, mély és lapos tányérokat, tálcákat, kancsókat. Ezeket a havi kétszeri egészséges tízórainál tudjuk használni.
5. Kötelező tájékoztatás, nyilvánosság
A szülőket, pedagógusokat tájékoztattuk a pályázat célkitűzéseiről, feladatairól. Minden tanuló szórólapot is kapott, amelyen felsoroltuk a pályázat elemeit. A falu lakosságát a helyi újságban – Császártöltési Hírmondó – is tájékoztattuk az induló projektről. A környező települések is olvashatnak a pályázatról a Régió Napló című újságban. A megvalósult programjainkról a Facebook-on és az iskola honlapján is megjelennek fotók.
Az első mérföldkő tapasztalatai alapján elmondható, hogy tanulóink szívesen vesznek részt az egészséges életmódot népszerűsítő programokon, nyitottak az újra.
A Csengőszó Császártöltési Iskolai Alapítvány által 2023-ben támogatott programok a következők:
A Csengőszó Császártöltési Iskolai Alapítvány által 2022-ben támogatott programok a következők:
Ebben az évben is kevesebb program valósult meg a Covid-19 járvány miatt.
Alapítványunk alapvető célja a Császártöltési Bánáti Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulóinak támogatása. Sajnos a COVID-19 okozta világjárvány miatt az idei évben kevés programot tudtunk szervezni diákjainknak.
Alapítványunk a 2020. évben is céljainak megfelelően működött, bár a vírushelyzet miatti korlátozások következtében jóval kevesebb program támogatására volt lehetőségünk. Bízunk abban, hogy ez jövőre változni fog.
A Csengősző Császártöltési Iskolai Alapítvány által 2019-ben támogatott programok a következők:
Bízunk benne, hogy 2020-ban is sok tartalmas programmal tudjuk támogatni diákjainkat!
A Csengősző Császártöltési Iskolai Alapítvány által 2018-ban támogatott programok a következők:
A Csengősző Császártöltési Iskolai Alapítvány által 2017-ben támogatott programok a következők:
A Csengősző Császártöltési Iskolai Alapítvány által 2016-ban támogatott programok a következők:
A Csengősző Császártöltési Iskolai Alapítvány által 2015-ben támogatott programok a következők voltak: